Osgb Nedir?

 

Osgb açılımı ortak sağlık ve güvenlik birimi olan bir kısaltmadır. Ortak sağlık ve güvenlik birimleri en az 50 kişi çalıştıran işletmelerde iş sağlığı ve iş güvenliği hizmetlerini yerine getirmek maksadı ile kurulmuş belli standartlara bağlı prensipler gözetmekle yükümlü olan kuruluşlardır. En küçük birimi bir işyeri doktoru, bir iş güvenliği uzmanı ve yardımcı personelden oluşmaktadır.

 

Yasal Zorunluluklar

 

İşverenin Yükümlülükleri:

26.06.2012 tarihinde yayınlanan İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa göre;

•    1 kişinin dahi çalıştığı işyerlerinde İŞ YERİ HEKİMİ ve İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI bulundurulması zorunlu hale gelmiştir.

•    Bu hizmet bireysel anlaşmalar ile yapılabildiği gibi kurumlar tarafından OSGB’lerden hizmet alımı ile de yapılabilmektedir.

•    Çalışacak iş yeri hekimi ve İSG uzmanı sayısı kuruluşun tehlike sınıfına ve çalışan sayısına göre belirlenerek uygun sayıda hekim ve uzman görevlendirilmektedir.

•    İşveren belirli periyotlarla çalışanlarına sağlık taraması yaptırmakla yükümlüdür.

•    İşveren iş sağlığı ve iş güvenliği yönünden risk değerlendirmesi yapmak ve yaptırmakla yükümlüdür.

•    İşveren çalışanların maruz kalacakları sağlık ve güvenlik risklerini dikkate alarak, sağlık gözetimine tabi tutulmalarını sağlamakla yükümlüdür.

 

Osgb (Ortak Sağlık Güvenlik Birimi) Avantajları Nelerdir?       

 

İşyeri Hekimi, İş Güvenliği Uzmanı, Sağlık Personelini bünyenizde çalıştırma yükümlülüğünüz olmayacaktır. Bu personelin tüm sosyal ve güvenlik hakları hizmet aldığınız Osgb‘nin sorumluluğundadır.

Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi ile iş sağlığı ve güvenliği hizmeti tek elden yürütülecek, oluşturulacak iş sağlığı ve güvenliği kurulunun alacağı kararlar daha kolay uygulanacaktır.

Yeni yasal düzenlemelerde de “Ortak Sağlık Güvenlik Birimi-OSGB” tanımı “Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri; işyerlerine İş Sağlığı ve Güvenliği hizmetlerini vermek için oluşturulmuş, Bakanlıkça yetkilendirilmiş, verdiği hizmetler karşılığında fatura kesebilen ticari kuruluşlardır” şeklinde yer almış, ayrıca yetki ve sorumlulukları detaylandırılmış ve çalışma esasları belirlenmiş.